2013. január 29., kedd

Boldog Születésnapot, TOMMY RAMONE!


 Ma ünnepli 61. születésnapját Erdélyi Tamás az,az Tommy Ramone.


Az amerikai Ramones zenekar, talán nem kell bemutatnom. Ők voltak azok akik, nagyszerepet vállaltak a punk hullám kialakulásának és zenéjükkel sok mai zenekaroknak adtak alapot. A Ramones tagjai az elért kisebb siker ellenére is élték tovább a punk életvitelét. 2011-ben a Rolling Stones Magazin Őket választotta a Világ harmadik leghíresebb és legkedveltebb punk zenekarának. Zenei alapjaik a mai napig megtalálhatóak hardcore punk, punk rock és pop punk zenekarokban.

Ez a Ramones, aminek egyik első közötti tagja Tommy Ramone volt 1974-ben.
Tommy Ramone született Erdélyi Tamás néven, 1952 január 29.-én Budapesten, de a New York városa szomszédságságban található Forest Hills-ben nőtt fel (Itt alakult a Ramones is).  Zenével kapcsolatos elsők közötti tevékenysége John Cummings (Johnny Ramone) által alakított Tangerine Puppets garázs zenekar volt, még a középiskolai időszakában, 1970-ben.

1974-ben megalakult New Yorkban a Ramones punk rock zenekar, ami Jeffry Hyman (Joey Ramone), John Cummings (Johnny Ramone) és Dougles Colvin (Dee Dee Ramone) által nyert kezdetleges formát. Még azon éven 1974-ben Joey Ramone ki szállt a dobok mögül és helyére bevették Johnny Ramone középiskolás zenész társát és a banda menedzserét, Erdélyi Tamást, aki bandába való beállásával felvette a Tommy Ramone „művésznevet”.  Négy évig erősítette a zenekart Tommy, akivel három stúdió albumot készített a Ramones, még pedig az 1976-ban kiadott „Ramones”-t, valamint az 1977-es „Leave Home”-t és még azon éven kiadott „Rocket To Russia”-t. 1978-ban Tommy kilépett a zenekarból, arra hagyatkozva, hogy sokat turnézik a zenekar és egyéb produceri munkái mellett ez már nem fért bele. Helyére Marc Bell (Marky Ramone) érkezett. Nem volt hűtlen a zenekarral, hisz ahogy az előző három kiadványon, úgy a „Road To Run” (1978) úgy az 1984-es „Too Tough To Die” albumokon is vezető produceri munkát végzett.  
Tommy Ramone a zenekar után továbbra is a zenében maradt, mint zenei producer, szöveg író, zeneszerző és olyan zenekarokhoz járult hozzá, mint a Replacements és a Redd Kross. Jelenleg is részes tagja az Uncle Monk bluegrass/folk zenekarnak, amiben gitáros,énekes és mandolin tudását is láthatjuk, hallhatjuk.
2004 október 8.-án Tommy Ramone csatlakozott C.J. Ramone (Ramones, 1989-1996), Elvis Ramone (Ramones, 1987) és Daniel Ray producerhez a"Ramones Beat Down On Cancer"  elnevezésű emlékkoncerthez, ahol nem csak a zenekarra hanem elhunyt tagjaira Joey Ramone-ra (1951-2001), Dee Dee Ramone-ra (1951-2002), Johnny Ramone (1948-2004) emlékeztek és adták tiszteletüket egy koncert erejéig. Ez az év nem csak Tommy hanem az egész Ramones zenekar „világa” is megszűnt létezni, mivel a hivatalos 1996-as feloszlás után a banda végleg a végére ért és már csak az zenéjük maradt valamint emlékük és legendájuk, hisz Johnny Ramone 2004 szeptemberében elhunyt és ezzel, már mind a három „Ramones kitaláló” végső állmát alussza.

2007 októberében megjelent a Ramones legjobb videóit összegző DVD-je, ami az egykori tagoknak köztük Tommy Ramone-nak is köszönhető. A DVD címe „It’s Alive 1974-1996” nevet kapta.
Mára Tommy Ramone maradt azon Ramones zenekar tagok közül akik alapító és kezdő időszakot vészelő szerepet töltöttek be. Nem csoda, hisz Ő nem nagyon élte azt amit Joey, Dee Dee és Johnny, még pedig a hiteles punk életet, valamint a rock’n’roll életfilozófiát. Tommy Ramone-t akkoriban is a zenekar „jófiújának” említettek, valószínű ennek köszönhető, hogy 2013-ban megtudhatta ünnepelni 61. születésnapját.
Bár Amerikában él és szinte ott nőtt fel, de bátran kijelenthetjük, hogy Ő is hazánk gyermeke és ezzel szerintem nem tudunk vitatkozni. Így ezáltal kimondhatjuk, hogy Erdélyi Tamás, az, az Tommy Ramone az egyetlen magyar (magyar származású) zenész aki bekerült eddig a rock’n’roll halhatatlanjai (Rock and Roll Hall of Fame) közé.
Nem kis élet út, úgy gondoljuk és tiszteletre méltó.
Boldog 61. Születésnapot Tommy Ramone!



   Boldog 61. Születésnapot Tommy Ramone!


 Az egyik bulvár műsor videótinterjút készített 2008-ban Tommy Ramone-al.


Ramones - Max's Kansas City:


                                                                                                                                        





    

                                                                                                                                  készítette: d.antisocial

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése