2012. november 4., vasárnap

Stereovsmonopédia: a Djent


A Djent:


Sziasztok!  A napokban úgy találtuk, hogy „stereovsmonopédia” néven rovatot indítunk olyan zenei stílusokról azok gyökereiről, előadóiról, amiket talán nem annyira ismerhettek, vagy épp nem találtatok róla kézenfekvő leírást. Nem garantáljuk, hogy e stílusokról 100%-os leírást tudunk biztosítani, de igyekszünk ráfeküdni a dologra, ígérjük.
Mindjárt elsőnek egy olyan stílusról kaptok információt, ami igazából már a 1990-es években is megtalálható volt egyes zenekaroknál, de igazán a 2010-es évre forrott ki és vált népszerűvé, ez pedig nem más, mint a Djent metal, röviden csak Djent!

A djent, maga, mint zenei stílus a heavy metal alapokon fekvő, progresszív, extrém metál, ami jellemezi a túlnyújtott, virtuóz gitárhangzást és témákat, valamint nagyon precíz, pontos ütemezést. A „djent” szó igazából egy hangutánzó szó, jellegzetes rá a nyershangzás, egyfajta „Palm-muter” extrém gitár technikaihanzgás, minek jegyei megtalálhatóak a heavy metal, trash metal és death-metal, matalcore műfajokban is. Ezt a hangzást a Messhuggah svéd, extreme metal zenekar gitárosa, Frederik Thordenhal gitárjátékában lehetett elsők között észrevenni. És igazából az első  „djent” hangzást is a Messhuggah, valamint a brit  SkiTh zenekarok nagy elődök között emlegetik és jegyzik eme stílus jegyet. És jött az korszak, amikor a djent-et, nemcsak mint hangzást és stílusjegyet emlegethetjük, hanem az évek során egy fajta zenei stílusnak is mondhatjuk, ez Misha Mansoor-nak köszönhető, Ő volt az, aki forradalmasította és csiszolta ki a djentet és tette le az alapkövet, a djent népszerűségéhez. Misha Mansoor jelenleg az amerikai Periphery zenekar gitárosa kik nem rég jártak hazánkban is. Magában a zenekar progressive metal-t játszik, de úgy gondolom, hogy már emlegethetjük a djent, maga, mint zenei stílus jeles képviselőinek és bevezetnek a djent, ahogy Misha Mansoor fogalmazott, „az igazi virtuális Világba”. Kevés olyan zenekar van, akikre rá lehet aggatni a djent stílust, mivel sok zenekarban megtalálható, mint hangzás, de olyan zenekarok, mint példádul a Periphery-hez hasonló Tesseract és az inkább instrumentális Animals As Leaders abszolút a djent képviselői. De magát, mint hangzás felfedezhetünk olyan zenekarokban, mint például Veil Of Maya, a Life Once Lost, Vildhjarta. A djent nagy népszerűségre tett szert és szerethető műfaj lett a progressive és extreme, valamint a groove metal kedvelői részére, de természetesen vannak olyan bandák, akik cáfolják, és nem ismerik el, hogy lenne olyan metal, hogy djent metal, viszont magát mint hangzást elismerik. Vannak olyan ellenlábasai a dolognak, mint mondjuk a Lamb Of God, akinek énekese Randy Blythe nyilatkozta azt, hogy: „Nincs olyan, hogy djent, ez nem egy műfaj”. De persze megoszlanak a vélemények, hogy ki hogyan is fogja fel, ezt döntse el mindenki maga, de én úgy gondolom, hogy lehet akármi, ezek a bandák, akik ezt képviselik, és akik hangzásvilágában megtalálható kicsit is a djent élvezhető minden metalkedvelő részére.
Egy kis ízelítőt addig is, van egy-két videó, ami alapján láthatjátok, hallhatjátok miről is van szó! Hallgassátok, nézzétek!
Periphery – Icarus Lives!
Periphery – Make Total Destroy

Tesseract – Nascent

Djent és elektronikus zene, avagy a Djentstep!

Ha már Djent, ha írjak még ennek a műfajnak és a ma szintén népszerű elektronikus zenei műfaj a dubstep keveredéséről. A dupstep méltán híres lett, köszönhető az ezt forradalmasító Skrillex-nek köszönhetően és sokan már csak a rock zene utódjának egyfajta cyber rocknak is nevezik, nem csoda hisz olyan zenekarok léptek a dolog segítetésére, mint például a 90-es évek egyik leghíresebb modern rock/metal zenekara a Korn is, akik a már említett Skrillex-el készített közös albumukkal már teljesen más arcát mutatták.  Hogy hogyan fér össze a djent és a dubstep? Az olyan djent bandák, mint például az Animals As Leaders, akik inkább instrumentális vonalat képviselik jó alapot nyújtottak a dubstep dj-knek és éltek is a lehetőséggel djentből, dupstep remixeket készítettek, ami olyannyira tetszetősre sikeredett, hogy már stílusként, műfajként is tekinthetőek, aminek az egyszerűen Djentstep nevet adták. Hogy egy nevesebb „mix”-et említsek a Periphery kiadott hivatalos albumán már szerepel az „Icarus Lives!”-ból készül dubstep, vagy djentstep remix, ki hogy nevezi mindegy is, onnantól kezdve megint elindult egyfajta őrület. Na de hallgassatok egy kis djentstpetet a The Agrorithm előadásában:


The Algorithm - Access Denied







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése